Všechno co mám ráda - třetí řada - 6. díl - recepty z červené řepy

Čt 10.10 16:45
Premiéra

Dnešní den bude mít Eva ve znamení červené řepy. Pokusí se ji využít téměř na všechno, co bude vařit. Za svou krásu prý bohyně Afrodita vděčila právě červené řepě. Tehdy se hodně konzumovaly hlavně listy, ale to nic nemění na tom, že červená řepa je zdravá superpotravina, která zvyšuje odolnost organismu a má skvělé detoxikační účinky. Eva připraví marinovanou červenou řepu s kozím sýrem, pečenou řepu se slaninou a bylinkami a dokonce z ní upeče i koláč.

Dort z červené řepy
250 g vařené červené řepy
100 g 60% čokolády
200 g třtinového cukru
3 větší vejce
230 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
50 g holandského kakaa
1/4 lžičky soli
200 ml slunečnicového oleje

Na polevu
100 g kvalitní čokolády alespoň 60%
100 ml zakysané smetany
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vaječného koňaku
šlehačka
ovoce na ozdobu

Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Cukr a vejce ušlehejte do pěny. Pozvolna zašlehejte olej. Přidejte čokoládu, mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a kakao. Nakonec přidejte nastrouhanou řepu.
Dejte do formy o průměru 20 cm, kterou jste vymazali máslem nebo vystlali pečicím papírem.
Pečte v troubě vyhřáté na teplotu 180 °C asi 50 minut.

Poleva
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte cukr, zakysanou smetanu a spojte dohladka. Nechte trošku zchladnout, přidejte vaječný likér a navrstvěte na vychladlý dort.
Ozdobte ovocem a podávejte se šlehačkou.

 

Lahodné plněné krůtí karbanátky
500 g mletého krůtího masa
1 cibule
3 lžíce strouhanky
200 ml mléka
pikantní koření bez soli

200 ml smetany
2 vejce
150 g tvrdého sýra
sůl
pepř

Z masa, cibule, strouhanky, mléka, koření a soli zpracujeme směs. Vytvarujeme z nich karbanátky, do kterých vyhloubíme jamku. Klademe na plech. Do jamky dáváme po lžících náplň připravenou z vajec, smetany, nastrouhaného sýra, soli a pepře. Pečeme v troubě asi 25 minut.

 

Marinovaná červená řepa s kozím sýrem
2 - 3 červené řepy
100 ml olivového oleje
2 lžíce medu
1 lžíce cukru
2 lžíce vinného octa
3 lžíce pomerančové šťávy
tymián, sůl, pepř
1 lžíce sójové omáčky
3 cm čerstvého zázvoru
150 g čerstvého kozího sýra
hrst piniových nebo slunečnicových semínek

Očištěnou řepu nakrájejte na tenké plátky, nejlépe na struhadle. Ocet svařte se solí a cukrem. Přidejte med, pepř, olej, pomerančovou šťávu, tymián, sójovou omáčku a rozšlehejte. Čerstvý zázvor nastrouhejte na jemno, vymačkejte z něj šťávu a přidejte do marinády. Naložte plátky řepy do zavírací misky. Marinujte alespoň 12 hodin. Nejlepší je ovšem po dvou dnech.
Naaranžujte na talíř, rozdrobte sýr a posypte nasucho opraženými semínky.

 

Pečená řepa se slaninou a bylinkami
12 malých červených řep
4 snítky tymiánu
4 snítky rozmarýnu
12 plátků anglické slaniny
4 lžíce balzamikového octa
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce zeleninového vývaru
sůl
pepř

Řepy povařte v osolené vodě, sceďte je a oloupejte. Troubu předehřejte na teplotu 200 °C. Ke každé řepě přidejte snítky bylinek a obalte ji plátky slaniny. Ovažte kuchyňským provázkem nebo zašpendlete špejlí nebo párátkem a vložte do zapékací formy. Promíchejte ocet, olej a vývar. Osolte a opepřete. Řepu zalijte tímto nálevem. Formu zakryjte alobalem a pečte asi 25 minut. Pečenou řepu podávejte samotnou nebo jako přílohu k masu.

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat