Na zahradách teď najdeme velké množství cuket a dýní. Jejich pěstování není složité, a tak se může stát, že jich najednou máte hodně a nevíte co s nimi. Proto budeme vařit právě z nich. Nabídneme vám zapečenou čočku s dýní a kokosem a cuketový koláč se švestkami.

Cuketovo švestkový koláč

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Polopatě:

Tip na nedělní oběd - Vepřová panenka se slaninou v bylinkové krustě se sezamem a listy čerstvého špenátu, podávaná se šlehanou nádivkou s kousky uzeného boku a mandliček. Panenka bude rolovaná se špenátem a obalena v bylinkách a sezamu (médium).

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Polopatě:

Jaro přichází také do kuchyně. Ukážeme si lehké jarní recepty: ředkvičkovou polévku a quiche s batáty a se špenátem.
Ředkvičková polévka

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Polopatě:

Spoustu cizokrajných rostlin je možné pěstovat jako pokojovky nebo na zahradě a zároveň báječně poslouží i jako koření v kuchyni. Patří k nim třeba pepřovník thajský, galgán nebo citronová tráva. A na závěr si z dnes představených rostlin něco dobrého uvaříme.

  ČT 1

Nevšední dort upekla Radka Rosická, moderátorka pořadu Sama doma, k dvoustému dílu pořadu Polopatě. Autorkou receptu je paní Landová a najdete ho na jejím blogu - http://www.vikendovepeceni.cz/2014/05/ctyrvrstvy-cokoladovy-dort-bezlepk...

*********

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Polopatě:

Polévka, tzv. indiánská rychlovka:
Budeme potřebovat:
Sterilované fazole v tomatové šťávě 300 g – plechovka
Vejce 2 ks
Pórek 100 g
Cibule 70 g
Česnek 25 g
Zázvor 50 g
Olej 40 ml
Máslo 30 g
Orientální koření – kari, sůl
Čerstvý koriandr nebo petrželová nať

  ČT 1

Zelený prášek matcha se dá využít i jinak než jen na přípravu čaje. Můžeme z něj připravit matcha latte a matcha lívance.

Matcha latté
Budeme potřebovat: 
2g prášku Matcha 
1dcl horké vody 
2 dcl mléka 
1 lžíce rýžového sirupu

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Polopatě:

Do Vánoc zbývá sice ještě měsíc, ale některé druhy cukroví jsou nejlepší, když se nechají pěkně odležet, a ty se vyplatí začít péct už teď. 
Zkuste letos klasické pletené české vánočce pořídit sestřičku a upečte si s námi vánoční štolu. A vyplatí se upéct už teď i kakaové sušenky, aby se stihly odležet.


Vánoční štola:

  ČT 1

V zimním období tělo potřebuje vydatnější jídla, která ale zároveň nezatíží organismus. Mohou mezi ně patřit bramborové knedlíky se švestkami nebo rizoto s červenou řepou.
Vyzkoušejte naše recepty.

Bramborové knedlíky se švestkami

  ČT 1

Budeme-li chtít naplnit 1 velkou sklenici o objemu 3,7 l, budeme potřebovat 3 kg zeleniny. Můžeme zvolit různé poměry. Hlavní surovinou by mělo být čínské zelí – kolem 2 kg, pak dlouhá bílá ředkev daikon, asi 600 g a pak v menším množství zelená cibulka nebo případně pórek, pro barvu přidáváme červenou papriku.

  ČT 1

Vaření v pomalém hrnci dostane prostor v dalším díle pořadu Polopatě. Tady je recept na trhané vepřové.

  ČT 1

Nevíte, co zabere na všechny vaše neduhy? Křen z vlastní zahrádky. Poradíme, jak si ho vypěstovat a přidáme recept na křenovou placku. Je skvělým domácím lékem na bolavá záda i nachlazení.
A protože se křen také pyšní skvělou chutí a pikantní vůní, rozhodně se vyplatí jej používat i v kuchyni. Máme pro vás několik receptů, při jejichž přípravě si trochu zaslzíte.

  ČT 1

Počasí houbám přeje. Pro ty, co je rádi nejenom sbírají, ale co si na nich i rádi pochutnají, přineseme pár zajímavých receptů.

  ČT 1

Z jahod se dá vytvářet spoustu skvělých pokrmů. Jahodový koláč je dezert, kterým nejenže nikoho neurazíte, ale mnohé skutečně potěšíte.

  ČT 1

Medvědí česnek je jarní hit. Vyzkoušíme ho v netradičním rizotu.

  ČT 1

V tomto díle si připravíme dva recepty z lněného semínka. Rychlý celozrnný chlebíček a plněné žampióny se lněným semínkem.
Rychlý celozrnný chlebíček s lněným semínkem
Ingredience:
• 2 šálky bílé celozrnné (pšeničné nebo špaldové) mouky
• 1 polévková lžíce prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1/2 lžičky soli
• 1 šálek ovesných vloček

  ČT 1

K jaru se hodí lehká, svěží jídla, ideálně z bílého masa, jakým je například králík, který je v našich kuchyních poměrně opomíjen. Ukážeme vám, jak ho připravit.

  ČT 1

Přemýšlíte-li, jaké sladké překvapení tentokrát připravit k Velikonocům, upečte lehký a šťavnatý mrkvový dort s krémem a s marcipánovým zajíčkem.

  ČT 1

Konzumace chřestu se stává trendem dnešní doby. Můžete ho upravit vařením, zapékáním, smažením i grilováním. Chřest také patří do zdravé stravy díky své bohaté porci vlákniny a vitamínů

  ČT 1

4 tipy na chutnou, zdravou a přitom vydatnou snídani:

Banánové lívance

• Ingredience.
Na asi 10 kusů lívanců budeme potřebovat:
1 hodně zralý banán
2 vejce
½ lžičky kypřícího prášku
2 lžíce jahelné mouky
Špetka soli
Olej na smažení, ideální je kokosový

  ČT 1

Topinambury jsou druhem slunečnice. Nepěstují se však pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé a v kuchyni je lze všestranně využít. V pořadu si připravíme z topinamburu krémovou polévku a topinamburové lupínky.

  ČT 1

Ať už masopust slavíte nebo ne, určitě tušíte, že právě toto období mu patří. Připravíme si některé tradiční masopustní pokrmy v modernější podobě.

  ČT 1

V posledním letošním díle pořadu se připravovalo netradiční štědrovečerní menu - kaštanová polévka, pomalu pečená selečí kotleta, pyré z konfitovaného česneku a jako dezert pečené ovoce s medovou ricottou. Prostor dostalo taky zdravé cukroví.

  ČT 1

Pokrm s názvem „ragú” má své kořeny ve francouzské kuchyni. Jedná se o zahuštěný pikantní pokrm z větších kousků masa, vnitřností či zeleniny. Na závěr si připravíme netradiční dezert z jedlých kaštanů.

  ČT 1

Stránky