Všechno co mám ráda - třetí řada - 1. díl - recept na cuketový koláč s tzaziky

Čt 5.9 16:45
Premiéra

Zahrada nabízí plno zralých dobrot, které je třeba zpracovat, abychom se ze svých výpěstků mohli těšit i v zimních měsících. Eva v průběhu léta sušila bylinky a teď namíchá svoji oblíbenou provensálskou směs sobě i svým blízkým. Kamarádka Dana přivezla zralé švestky a připraví velmi chutné knedlíky z bramborového těsta.
 


Švestkové knedlíky

250 g vařených nastrouhaných brambor
250 g tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
1 kg švestek
máslo
mák
cukr moučka

Z brambor, tvarohu, vejce a mouky rychle zpracujeme těsto. Vypeckované švestky balíme do těsta a házíme do vroucí osolené vody. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Knedlíky podáváme s rozpuštěným máslem, cukrem a mákem. Pokud chceme knedlíky podávat jako dezert, doporučuji nahradit pecku marcipánem. Získáme luxusní a nevšední chuť



Eva radostně nakládá okurky a zavařuje je v myčce, protože má vyzkoušené, že při tomhle způsobu zavařování zůstanou okurky krásně křupavé a v domě odpadne skladování velkého zavařovacího hrnce. Společně si děvčata vyrobí zajímavý rámeček na fotografie. Dana ještě Evu překvapí cuketovým koláčem s tzaziky a zeleninovým salátem.

Cukeťák

800 g cukety
3 vejce
250 g salámu nebo šunky
250 g strouhaného sýra
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku strouhanky
1 hrnek oleje
4 stroužky česneku
2 jarní cibulky
2 lžičky prášku do pečiva
sůl
pepř
čerstvé nebo sušené bylinky (oregano, bazalka, petrželka)

Cuketu nastrouháme a posolíme. Mladé cuketky nastrouháme se slupkou, staré zbavíme slupky i zrníček uvnitř. Salám nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme, cibulky nakrájíme na kolečka, bylinky nasekáme a česnek prolisujeme. Vejce rozšleháme s olejem a přidáme všechny zbylé ingredience. Čerstvě umletý pepř přidá na chuti. Pekáček vysteleme pečicím papírem, nalijeme těsto a pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C. Podáváme jako hlavní jídlo se zeleninovým salátem a tzatziky.
 

Tzatziky

okurka
kopr
máta
česnek
citronová šťáva
olivový olej
řecký jogurt
pepř, sůl

Oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku. Posolte ji a důkladně vymačkejte šťávu, až zůstane jen okurková kulička přesně do ruky.
Smíchejte jogurt s okurkou asi 1:1. Přidejte 2 stroužky rozdrceného česneku, lžičku jemně nasekaného kopru a pár lístečků jemňounce nasekané máty, polévkovou lžíci citronové šťávy a 2 - 3 lžíce olivového oleje. Osolte a opepřete. Promíchejte a nechte v lednici vychladit.
Pokud nemáte řecký jogurt, nechte přes plátýnko vykapat jakýkoliv běžný bílý jogurt a použijte.
Správné tzatziki musí být husté a lahodné. Zkazit ho můžete kyselým jogurtem nebo nedostatečně vymačkanou okurkou.

 

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Všechno co mám ráda: 

Mohlo by Vás taky zajímat