Čtyřvrstvý bezlepkový čokoládový dort naleznete zde:

Polopatě - recept na čtyřvrstvý bezlepkový čokoládový dort

Polopatě - recept na čtyřvrstvý bezlepkový čokoládový dort

Ne 3.3 08:55
Premiéra

Nevšední dort upekla Radka Rosická, moderátorka pořadu Sama doma, k dvoustému dílu pořadu Polopatě. Autorkou receptu je paní Landová a najdete ho na jejím blogu - http://www.vikendovepeceni.cz/2014/05/ctyrvrstvy-cokoladovy-dort-bezlepk...

*********

Čtyřvrstvý čokoládový bezlepkový dort

Základ dortu tvoří čokoládový korpus bez mouky, na něm je vrstva čokoládového cheesecaku, pak čokoládová pěna (bez želatiny) a navrch čokoládová ganache.
Dort se skládá ze 4 vrstev, ale jeho příprava není vůbec složitá. Pečou se pouze dvě spodní vrstvy, další dvě se připravují za studena. Pokud máte dvě dortové formy o průměru 23 cm, můžete korpus i cheesecake upéct najednou.

Nejprve si připravíme čokoládový korpus:
85 g másla
200 g hořké čokolády
1 lžička instantní kávy
4 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
70 g třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 160-165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu, máslo a kávu rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Dobře promícháme a necháme vychladnout. Pak vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme společně s cukrem do husté pěny. Opatrně po částech vmícháme do čokoládové směsi. Přendáme do připravené dortové formy a dáme péct asi na 25 minut do vyhřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, okraje budou pevné, ale střed dortu ještě měkký. Necháme vychladnout, pak opatrně vyndáme z formy. Korpus trochu spadne, je velmi křehký, vršek se může lehce drobit.

Teď si připravíme čokoládový cheesecake:
140 g hořké čokolády
450 g krémového sýra nebo mascarpone
100 g krupicového cukru
2 vejce
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu

Troubu předehřejeme na 160-165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložíme pečícím papírem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Sýr vyšleháme, přidáme cukr a kakao. Šleháme dokrémova. Přidáme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Na nízké otáčky všlehejte vejce, jedno po druhém. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme. Nalijeme do připravené formy a dáme na cca 30 minut péct do vyhřáté trouby. Necháme vychladnout, pak uložíme alespoň na pár hodin do lednice.

Třetí vrstva: čokoládová pěna
560 ml smetany ke šlehání min. 33%
350 g hořké čokolády
1 lžička instantní kávy

Čokoládu rozpustíme, vmícháme kávu a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout. Smetanu vyšleháme do tuha. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu do vyšlehané smetany. Ze začátku to bude vypadat, že se čokoláda od smetany odděluje, ale míchejte dál, po čase se vše krásně spojí. Je opravdu důležité, aby čokoláda byla studená.

Teď už nás čeká jen čokoládová ganache:
300 ml smetany
300 g hořké čokolády

Nasekanou čokoládu zalijeme horkou smetanou. Necháme chvilku odstát, pak vymícháme do hladké emulze. Necháme chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.
Vychladlý korpus dáme na tác, na kterém budeme servírovat. Na něj položíme opatrně vrstvu cheesecaku a navrch rozetřeme vrstvu čokoládové pěny.
Pak si vezmeme čokoládovou ganache a dort polijeme. Na bocích dortu si můžete pomoct dlouhý plochý nožem. Ganache by měla být hustší, aby se lépe roztírala a nestekla rychle z dortu.
Polevu získáme smícháním kvalitní čokolády a kvalitní smetany.

Navzdory velkému množství čokolády, téměř 700 g, není dort příliš sladký, jednoznačně vyniká bohatá chuť čokolády. Dort je poměrně sytý, ale není těžký.

Recepty v tomto dílu pořadu