Vajíčkový salát naleznete zde:

Babica vs. Sapík 2016 - 8. díl - velikonoční variace

Babica vs. Sapík 2016 - 8. díl - velikonoční variace

So 7.9 10:05
Repríza

Veřejností milovaný kuchař Jirka Babica vs. nestor české gastronomie, kuchař Jaroslav Sapík. Dnes vaříme velikonoční variace.

Velikonoční mísa

200 g špeku
500 g kůzlete
500 g jehněte
rozmarýn, tymián, listová petrželka
3 šalotky
4 stroužky česneku
sůl, pepř, cukr
500 g uzeného masa
200 g kapustové růžičky
5 nových brambor
150 g másla
0,5 l bílého vína
majoránka
0,4 l smetany

Do jednoho pekáčku dáme slaninu, česnek, rozmarýn, máslo, šalotku, osolíme a opepříme.
Jehně zamotáme provázkem, opečeme a vložíme do trouby na 180 st. na 25 min.
Do druhého pekáče dáme šalotku a máslo.
Kůzle zamotáme provázkem do rolády, přidáme uzené a tymián. Opečeme ze všech stran a dáme do trouby na 180 st. na 20 min. Poté stáhneme na 90 st. a pečeme do měkka.

Příloha:
Do hrnce dáme máslo, brambory se slupkou, podlijeme vodou a povaříme. Na pánev dáme slaninu, česnek, šalotku a orestujeme. Přidáme uvařené kapustové růžičky. Vše orestujeme, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a majoránkou. Zjemníme smetanou.


Vajíčkový salát

5 vajec
sůl
pepř
0,5 l majonézy
plochá petrželka
0,2 l smetany
300 g uzeného masa
10 rajčat

Do mísy dáme majonézu, smetanu, uzené maso, rajčata, vajíčka, petrželku, osolíme a opepříme. Vše promícháme.


Kopřivový krém

2 šalotky
100 g másla
200 g hladké mouky
1 l smetany
muškátový květ
1 l uzeného vývaru
kopřivy
bramborová sláma
sůl, bílý pepř
anglická slanina

Do hrnce dáme máslo, šalotku a zpěníme. Přidáme mouku a uděláme jíšku. Tu zalijeme vývarem a necháme 5 min. povařit. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, kopřivy, zjemníme smetanou a rozmixujeme. Vše vaříme 15 min.
Servírujeme s opečenou slaninou, bramborovou slámou a čerstvou kopřivou.

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat