Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli naleznete zde:

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 5. díl druhé řady - jak se pekly kaštany a placky

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 5. díl druhé řady - jak se pekly kaštany a placky

Ne 10.2 18:25
Premiéra

Výroba ušlechtilých ovocných pálenek je odedávna jedním ze způsobů, jak zpracovat ovocnou úrodu. K tomu je ovšem nezbytné nasbírat to správné ovoce a založit kvas. Plody z našich zahrádek můžeme také odvézt rovnou do pěstitelské pálenice. Jablka, hrušky a švestky jsou obvyklým základem pro budoucí destilát, ale jak chutná taková kdoulovice, nebo pověstná Švejkova kontušovka? Dozvíme se také, jak naložit s pálenkou po samotném vypálení. A než nám dozraje, bude čas na přípravu lahodných švestkových rozpeků s mákem. Vydatná slepičí polévka pak dodá sílu nejenom všem sběračům lahodného ovoce, ale posílí i v náročných životních situacích.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Mohlo by Vás taky zajímat

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 4. díl druhé řady - švestkové rozpeky s mákem a vydatná slepičí polévka

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 4. díl druhé řady - švestkové rozpeky s mákem a vydatná slepičí polévka

Ne 3.2 18:25
Premiéra

Výroba ušlechtilých ovocných pálenek je odedávna jedním ze způsobů, jak zpracovat ovocnou úrodu. K tomu je ovšem nezbytné nasbírat to správné ovoce a založit kvas. Plody z našich zahrádek můžeme také odvézt rovnou do pěstitelské pálenice. Jablka, hrušky a švestky jsou obvyklým základem pro budoucí destilát, ale jak chutná taková kdoulovice, nebo pověstná Švejkova kontušovka? Dozvíme se také, jak naložit s pálenkou po samotném vypálení. A než nám dozraje, bude čas na přípravu lahodných švestkových rozpeků s mákem. Vydatná slepičí polévka pak dodá sílu nejenom všem sběračům lahodného ovoce, ale posílí i v náročných životních situacích.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Mohlo by Vás taky zajímat

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 3. díl druhé řady - domácí sýr

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 3. díl druhé řady - domácí sýr

Ne 27.1 18:25
Premiéra

Kráva představovala pro dávné hospodáře hotové jmění a šanci uživit rodinu. Jaká plemena krav se ale pásla na českých lukách a pastvinách před sto lety, a kam zmizela? Podíváme se za farmářkou, která si doma chová krávu s telátkem, a dozvíme se, co obnáší každodenní dojení. Z čerstvě nadojeného mléka stlučeme máslo a získáme podmáslí. Upečeme si zapomenutý dezert našich babiček – svítek nasladko s ostružinovým přelivem. A podíváme se do rumunského Banátu, kde čeští krajané stále ještě každý den vyhánějí dobytek na pastviny. Z kravského mléka pak hospodyně vyrábějí lahodný domácí sýr.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Mohlo by Vás taky zajímat

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 2. díl druhé řady - chléb z tradiční pece po dědečkovi

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 2. díl druhé řady - chléb z tradiční pece po dědečkovi

Ne 20.1 18:25
Premiéra

Usedněme společně do pomyslného stroje času a vraťme se do dob, kdy naši předkové neznali traktory ani kombajny a úrodu bylo třeba sklízet ručně. Správně naklepat či nabrousit kosu není žádná legrace a chce to fortel a šikovnost. Kosit obilí se musí umět, ukroutit povříslo, udělat snop a postavit panáky není jen tak. A což teprve, když vám do zad praží letní slunce! Po vší té lopotě na nás čeká odměna v podobě krásného pecnu chleba z tradiční pece po dědečkovi.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Mohlo by Vás taky zajímat

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 1. díl druhé řady - nadýchané tvarohové buchty

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 1. díl druhé řady - nadýchané tvarohové buchty

Ne 13.1 18:25
Premiéra

V prvním dílu nové sezóny našeho seriálu vám nabízíme malou ochutnávku toho, co letošní Babičky přinesou. Selské slavnosti v jihočeských Holašovicích jsou přehlídkou talentu a šikovnosti lidí, kteří jsou dědici řemeslných dovedností předchozích generací. Dozvíme se také, jak neobvyklé druhy muškátů si hospodyně dříve pěstovaly, a přivoníme k zápleváku – kytce krásné a zapomenuté. Čeká na nás i tradiční okénko Domácí lékař a s ním recept na bylinkový čaj proti nachlazení. A nebude chybět ani tradiční česká kuchyně. Náš pořad vykračuje do své druhé sezóny, a tak si na cesty napečeme Honzovy nadýchané tvarohové buchty.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Mohlo by Vás taky zajímat

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 10. díl - pivní gastronomické lahůdky

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 10. díl - pivní gastronomické lahůdky

Ne 8.4 18:25
Premiéra

Pojďte s námi na návštěvu do malého českého pivovaru, kde uchovávají tu nejlepší českou tradici. Nahlédneme do tovaryšské knížky z dob, kdy tovaryši vandrovali světem a učili se, jak z chmele, sladu a vody uvařit zázrak korunovaný čepicí bílé pěny. Chmel je ovšem dobrý na nervy i na žaludek a s pivem se dají vykouzlit gastronomické lahůdky, kterými uctíte přátele i rodinu.

Mohlo by Vás taky zajímat

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 9. díl - velikonoční jidáše

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 9. díl - velikonoční jidáše

Ne 1.4 18:25
Premiéra

Velikonoční tradice v novém magazínu o dovednostech našich předků.O Velikonocích si společně napečeme voňavé a sladké jidáše. A poohlédneme se po prvních jarních bylinkách do salátů a polévek.

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 8. díl - Řepánky

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 8. díl - Řepánky

Ne 25.3 18:25
Premiéra

Magazín o dovednostech našich předků. Naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, důkazem toho jsou řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do buchet.

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli -7. díl - sůl

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli -7. díl - sůl

Ne 18.3 18:25
Premiéra

Magazín o dovednostech našich předků. Jako slanou tečku budeme servírovat proslavený gravlax – pokrm, který vymysleli dávní rybáři a který si určitě najde cestu na stůl každého milovníka lahůdek z ryb.

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 6. díl - levná vitamínová bomba - kysané zelí

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 6. díl - levná vitamínová bomba - kysané zelí

Ne 11.3 18:25
Premiéra

Kysané zelí má blahodárné účinky pro naše zažívání a trávení. Každá správná hospodyňka si proto na zimu našlapala pořádný škopek této pochoutky. Naši moderátoři si vyhrnou rukávy i nohavice a pustí se do práce. Tereza si naloží zelí tradičně a podomácku. Petr se vypraví do malé provozovny, kde oprášili recept po babičce a drží se poctivých, vyzkoušených postupů. A dozvíme se, proč pomocí kysaného všeléku léčit pochroumané žaludky našich psích miláčků.

Stránky