Kynutá bábovka hojně prosypávaná kakaem a promaštěná máslem naleznete zde:

Kluci v akci: rodinné recepty na bábovky

Kluci v akci: rodinné recepty na bábovky

So 5.10 18:25
Premiéra

Těšit se můžete na rodinné recepty na bábovky, poděděné od maminek, babiček i tetiček. Bude to kynutá bábovka hojně prosypávaná kakaem a promaštěná máslem od paní Jarmily Klabochové z Plzně. 

Kynutá plzeňská bábovka s kakaem 
500 g hladké mouky
200 g másla
120 g cukru
1vejce a 2 žloutky
30 g kvasnic
250 ml mléka
špetka soli
80 g másla na potření a pokapání těsta
50 g kakaa
podle chuti krupicový cukr
50 g mandlových lupínků
máslo na vymazání formy, hrst mandlových lupínků na vysypání dna formy
Droždí rozmícháme s trochou cukru na kašičku, přisypeme zbytek cukru, přilijeme vlažné mléko, rozmícháme, přidáme vejce, žloutky, prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Zaděláme hladké těsto (nejlépe v robotu), které necháme hodinu kynout. Během kynutí můžeme propracovat.
Vykynuté těsto rozválíme na placku asi 1 cm silnou. Pomažeme ji rozpuštěným máslem, posypeme kakaem a plátky mandlí. Pocukrujeme krystalovým cukrem a ještě zakápneme máslem. Opatrně srolujeme a vložíme do bábovkové formy, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali mandlovými lupínky. Bábovku necháme ve formě ještě vykynout, poté pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 40−60 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí. Bábovky necháme zchladnout, teprve poté vyklopíme.
Pozn. od autorky paní Klabochové: Je dobré vložit srolované naplněné těsto do formy spojovanou stranou navrch, aby náplň nevytekla.

Paní Libuše Syrová z Uhlířských Janovic zaslala recepturu na ořechovou bábovku.


Ořechová bábovka
400 g polohrubé mouky
300 g krupicového cukru
200 g másla
150 g vlašských mletých ořechů
100 g čokolády na vaření
4 žloutky
1 prášek od pečiva
200 ml mléka
sníh ze 4 bílků
Formu na bábovku vymažeme přepuštěným máslem s trochou oleje, vysypeme hrubou moukou.
Změklé máslo vyšleháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom postupně přidáváme ostatní ingredience, dobře promícháme a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí. Když se těsto nelepí, je hotovo. Bábovku necháme zchladnout, teprve poté vyklopíme.

 

 

Moderní bezlepkovou banánovo-čokoládovou bábovičku peče svým dětem maminka Jana ze Znojma.
 

Bezlepková bábovka
2 větší banány
100 ml vody nebo řepkového oleje
2 lžičky perníkového koření
2 vejce
100 g třtinového cukru
200 g mletých mandlí
50 g strouhaného kokosu
200 g bezlepkové mouky nebo mix např. kukuřičné, rýžové, solamylu
1 sáček kypřicího prášku bez lepku nebo sáček jedlé sody
máslo na vymazání a trochu strouhaného kokosu na vysypání formy
Banány rozmixujeme s vodou a kořením, můžeme přidat i trochu oleje či vodu olejem nahradit. Bábovka je pak vláčnější.
Banánovou směs vyšleháme s ostatními ingrediencemi, vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 35−40 minut.
Necháme zchladnout, poté vyklopíme.

Recepty v tomto dílu pořadu