Kluci v akci (508) - svatomartinská husa a další slavnostní pochoutky
Recept na neobvyklou úpravu husy poslala paní Jarmila Klabochová z Plzně – husu nejprve povaříme s kořenovou zeleninou a kořením, poté ji pečeme na hutné dávce kysaného zelí se strouhanými jablky. Teprve až půl hodiny před dopečením obklopíme husičku brambůrky a dopečeme.
Husa pečená na kysaném zelí s bramborami
1 husa
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
koření na vývar (bobkový list, celý pepř, nové koření, kmín)
petrželová nať
trochu oleje
voda
sůl
kmín
750 g kysaného zelí
2 velká jablka
1 kg brambor
Jablka nastrouháme nahrubo do pekáče, smícháme s kysaným zelím, navrch položíme porce husy, kterou posolíme a okmínujeme, podlijeme vývarem a při 160 °C – 170°C pečeme doměkka a dozlatova. Na posledních 30 minut obložíme husičku syrovými nakrájenými bramborami a dopečeme.
Dalším pokrmem je delikátní příprava kachních prsou “na minutku” se salátem z červené řepy s čerstvým křenem.
4 porce
2 kachní prsa
marináda
citronová šťáva
chilli omáčka sriracha
třtinový cukr
sůl
Kůži kachních prsou nařízneme do mřížky. Poté opečeme na pánvi nebo grilu (Optigrill nastavíme na „medium rare“), nejprve stranou kůže, poté obrátíme. V troubě vyhřáté na 100 °C maso dopečeme tak, aby bylo měkké, šťavnaté a růžové. Poté ho vložíme do připravené marinády, necháme odležet, krájíme na proužky a podáváme se salátem z červené řepy.
salát z červené řepy
200 g uvařené červené řepy
rostlinný olej
limetová šťáva
sůl
čerstvý křen
římský salát
koriandr
Řepu nakrájíme podle libosti na proužky, kolečka, klínky atp., promícháme s olejem, limetovou šťávou, solí, čerstvě nastrouhaným křenem. Necháme odležet, těsně před podáváním vmícháme nakrájený římský salát.
Slavnostní sladkostí bude makovec s koňakem, rozinkami a čokoládou.
1 hrnek = 300 ml
½ hrnku rozinek
50 ml koňaku (brandy) na namočení rozinek
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek mletého máku
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
100 ml plnotučného mléka
100 ml slunečnicového oleje
100 ml koňaku (nebo brandy)
1 vejce
máslo nebo olej na vymazání
a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
Rozinky namočíme do koňaku nebo brandy. Všechny sypké suroviny smícháme, přilijeme mléko, olej, koňak a vejce. Dobře promícháme v hladké těsto, vmícháme nahrubo nasekanou čokoládu a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Navrch nasypeme rozinky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.